Magunkról

Könyvtárunkról

Könyvtárunkról

Modern és muzeális könyvtár - kiállítások

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei (Könyvtár, Levéltár, Múzeum) a Dunántúli Református Egyházkerület (püspökség) központi közgyűjteménye, melynek feladata a dunántúli reformátusság írott és tárgyi emlékeinek összegyűjtése, őrzése, feldolgozása és bemutatása. A nagy múltú pápai Református Kollégium kötelékébe tartozik. Történelmi Emlékhely.

A Könyvtár a Március 15. téren, a Református Gimnázium épületében működik 1912 óta. Számos kincset őriz, mely szerves részét képezi a nemzeti, az európai és az egyetemes kulturális örökségnek.

Könyvtártörténet és a könyvtár állománya

Könyvtártörténet és a könyvtár állománya

A Pápai Református Kollégium mai épülete helyén a XIX. század végéig a Fehér Ló vendéglő állott. Ennek telkét és épületét megvásárolta az Egyházkerület, és itt tették le az intézmény alapkövét 1894. szeptember 10-én. Az új iskola felavatására 1895. szeptember 15-én került sor. 1899-ben tovább bővítették az épületet a Jókai utcai szárnnyal, amelybe a könyvtár 1912-ben költözött át (Március 15. tér). A keleti szárny földszintjén kapott helyet, ma is itt működik.

Az 1531-ben alakult „schola reformata” mellett már bizonyára létezett egy kisebb könyvgyűjtemény is, mely az oktatás céljait szolgálta. A könyvtárnak ez a legkorábbi anyaga sajnos az idők folyamán elpusztult.

Könyvtárhasználat

Könyvtárhasználat

Könyvtárunk használati szabályait a következő oldalon olvashatják:

Nyitvatartás

Nyitvatartás

 

KÖNYVTÁR

Hétfő – Péntek : 8 - 16 óráig

 

KIÁLLÍTÁSOK

 

Hétfő – Péntek: 8 - 16 óráig

Szombat: bejelentkezés alapján

 

 

 

 

 

 

 

Szolgáltatások

Szolgáltatások

Könyvtárunk a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon túl kiállításokkal és könyvtárpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

 

Könyvtárpedagógia

Könyvtárpedagógia

 

Érdeklődés, bejelentkezés: a 89/324-240 vezetékes telefonszámon. Kérjük, az egyeztetés miatt Pap Gabriella kolléganővel vegyék fel a kapcsolatot.
A könyvtárpedagógiai foglalkozások díja az alapbelépőn felül fizetendő. A feltüntetett árak az áfát tartalmazzák.
Az érdeklődők az alábbi foglalkozások közül szemezgethetnek:

Hivatalos dokumentumok....

Hivatalos dokumentumok....

Az alábbi dokumentumok megjelenítéséhez PDF olvasó szükséges!

Kapcsolat

Kapcsolat

8500 Pápa, Március 15. tér 9.

 

Email: konyvtar@dretgy.hu
Telefon: +36 89 324 240