Több mint ezren látogatták meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárát a REND alatt


Több mint ezren látogatták meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárát a REND alatt

Messzi gyülekezetek tagjai elcsodálkoztak, mennyi minden változott az előző pápai REND óta, a „refis öregdiákok” nosztalgiázva mutatták gyermekeiknek diákkoruk színhelyeit. A „Modern Könyvtár”, ami a középiskolásoknak és a főiskolásoknak nyújt alapműveket, korszerűségével, a „Teológiai Könyvtár” patinájával vívta ki a csodálatot.

Több mint ezren látogatták meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárát a REND alatt
Messzi gyülekezetek tagjai elcsodálkoztak, mennyi minden változott az előző pápai REND óta, a „refis öregdiákok” nosztalgiázva mutatták gyermekeiknek diákkoruk színhelyeit.
A „Modern Könyvtár”, ami a középiskolásoknak és a főiskolásoknak nyújt alapműveket, korszerűségével, a „Teológiai Könyvtár” patinájával vívta ki a csodálatot.
Nem lehetett nemet mondani egy házaspár kérésére, akik a 18. századi könyvgyűjtemény darabjait közelebbről szerették volna megtekinteni, a kézzel írott lapkatalógusba (mely már könyvtártörténeti relikvia) belelapozni.
Elkápráztatta a látogatókat régi könyves kiállítás: „A papír már bizonyított”. Megcsodálták azokat a koruk és a finom metszetek miatt is.
„Egy nevezetes nap emlékei…” Megemlékezés az 1848. március 15-i eseményekről és a „Munkában az egykori Főiskolai nyomda sajtógépe…” című kiállítás nagy népszerűségnek örvendett. A látogatók azon a nyomdagépen nyomtathatták ki a Nemzeti dalt, amelyen 1848. március 16-án is nyomtatták. A várakozó kisebbekre színezővel, puzzle-lal készültek a könyvtárosok.
Nagy sikert arattak az előadások, melyeket a könyvtár olvasótermében tartottak:
„Öröm és betegség” – Kormosné Bloch Györgyi őszinte hitvallása, tanúságtétele és
„Pozitív gondolkodás vagy valami más?” – dr Földi Rita gyermekklinikai
szakpszichológus előadása sok érdeklődőt vonzott.
Steinbach József püspök méltatta Zsumbera Árpád „Szikla és patak” című könyvét, mely Medgyasszay Vince püspök életét és korát mutatja be. A leszármazottak nagy számban képviselték magukat az előadáson, felidézték személyes élményeiket a püspökről.
A folyosókon hömpölygő emberek csillogó szeméből sugárzó öröm bizonyíték arra, hogy a Gyűjtemények munkája nem haszontalan, fontos megőrizni az elődök féltett kincseit. .
(Fábiánné Horváth Adrienn könyvtárvezető)