Könyvbemutató


Könyvbemutató

A függetlenség szentje – könyvbemutató az egyházkerületi gyűjtemény könyvtárában

 

A keresztény katolikus világ 2020-ban ünnepelte II. János Pál pápa születésének századik évfordulóját. A jelentős ünnep alkalmából látott napvilágot a magyar-angol-lengyel nyelvű különleges album, amely bélyegeken és eredeti vatikáni képeslapokon keresztül, időrendi sorrendben mutatja be a „remény pápájának” is nevezett Karol Józef Wojtyła pápaságának történetét. II. János Pál pápát utóda, XVI. Benedek 2011. május 1-jén boldoggá, majd Ferenc pápa 2014. április 27-én szentté avatta.

 

II János Pált szokás „utazó pápaként” is hívni, mivel ő tette a legtöbb apostoli látogatást az összes egyházfő közül. Magyarországon 1991-ben és 1996-ban járt. Steindl Rezsőt, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége Vas megyei csoportjának elnökét a magyarországi látogatás indította arra, hogy minél több, II. János Pálhoz köthető bélyeget, emlékívet gyűjtsön. Ebből aztán egy nagyon szép kiállítási anyagot válogatott össze, ez a tárlat Pápán is járt korábban. A kiállítás adta a tavaly kiadott album ötletét.

 

Steindl Rezső a Szülőföld Könyvkiadó felkérésére szerkesztette meg a kötetet, munkáját a Lengyel Intézet és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete is segítette. Steindl Rezsőnek van egy lengyel filatelista barátja is, akitől nagyon sok bélyeget kapott, enélkül sokkal szegényebb lenne az anyag, hangsúlyozta. Az album kapcsán elmondta, hogy a kötet keretes szerkezetű, hisz bemutatja az elődöt, I. János Pál pápát, majd természetesen részletesen ismerteti II. János Pál pápa szolgálatának 27 évét, végül az utódot, XVI. Benedek pápát is megemlíti. A szentté avatott pápáról utazásain keresztül tudhat meg többet az olvasó, az album feldolgozza 104 útjának helyszíneit, eseményeit. Mindenütt, ahol járt, örömmel és hálával emlékeztek meg a látogatásáról, ez bélyegeken is megmutatkozik, szerencsére gazdag forrásból meríthetett a szerkesztő.

 

A kötetet Pápán a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtárában mutatták be. Dr. Hermann István könyvtárigazgató kérésére szívesen adott helyet a református bibliotéka a rendezvénynek. A katolikus egyházfőről szóló könyv bemutatója otthonra lelt a protestáns intézményben. Köntös László gyűjteményi igazgató ennek kapcsán elmondta, hogy nem a különbségekre, hanem a közös értékekre kell fókuszálni. - Egy olyan világban élünk, amikor nem a régi sérelmeket kell emlegetnünk, nem azt kell keresni, hogy mi választja el a katolikusokat és protestánsokat, hanem össze kell fognunk és ki kell állnunk a keresztény értékek védelmében – hangsúlyozta.

 

A könyvbemutatón az album szerkesztőjével, Steindl Rezsővel dr. Hermann István beszélgetett és részt vett a rendezvényen a kiadó vezetője is.

 

 

 
image0
image1
image10
image11 image2 image3 
 
image4
 
image5
 
image6
image7
 
 
image8