Kiállításmegnyitó 2022. március 8.


Kiállításmegnyitó 2022. március 8.

Egy nevezetes nap helyi emlékei – főszerepben a Nemzeti dal

 

Egy nevezetes nap emlékei címmel nyílt kiállítás a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtárában az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz köthető helyi emlékekből. A kiállítás fő szenzációja  az a működő présgép, amellyel 174 évvel ezelőtt kinyomtatták Pápán a Nemzeti dalt és a 12 pontot. Aki ellátogat a könyvtárba és megnézi a kiállítást, saját példányt is készíthet a Petőfi-versből.

 

A gyűjtemény munkatársai a tárlatot úgy állították össze, hogy két fontos elem megjelenjen benne: egyrészt emléket állít a március eseményeknek és a szabadságharcnak, a helyi eseményeket felidézve, másrészt bemutatja, hogy miként alakult ki Pápán a városi megemlékezés hagyománya. Az egyházkerületi könyvtár birtokában levő dokumentumok sokat segítenek a múltidézésben. Például Ólé Sándor egykori kollégista emlékirataiból derül ki, hogy a márciusi ifjak előtti tisztelgés  először a kollégium diákjainak jutott eszébe. 1884-ben szerveztek először megemlékezést március 15. kapcsán, ez akkor szinte lázadásszámba ment, de aztán az idő múlásával elfogadottá vált, később pedig városi szintűvé emelkedett az ünnep.

 

Pápára egyébként március 16-án érkezett meg a forradalom híre. Fischer Mór herendi porcelángyáros Pestről hazafelé megállt városunkban és tőle tudták meg a pápaiak, hogy mi történt. Az örömhír hallatán este lampionos felvonulást szerveztek, ezen közel hatezren vettek részt Március 19-én, négy nappal a pesti események után a 12 pontot és a Nemzeti dalt a főiskolai nyomda kinyomtatta és ezt a város lakói között szétosztották. Ez volt a cenzúra nélküli szabad sajtó első terméke városunkban, a Nemzeti dal fennmaradt példánya is látható a tárlóban. A megnyitón Fábiánné Horváth Adrienn, a gyűjteményi könyvtár vezetője mutatta be a kiállítást

 

„Rabok legyünk, vagy szabadok?” idézte fel Petőfi Sándor ma is érvényes kérdését a megnyitóünnepségen Köntös László gyűjteményi igazgató, aki arról beszélt, hogy a szabadság kérdése végigvonul nemzetünk egész történetén. Ma, amikor az egyén szabadságáról szól minden, fontos hangsúlyozni, hogy a szabadság és a nemzet összetartozik. – Ez a kiállítás azt üzeni a jövőnek, hogy a nemzet marad. Egyéni szabadságunkat is csak szabad nemzetben találhatjuk meg. Így, amikor döntenünk kell jövőnkről, visszhangozzon szívünkben a Nemzeti dal! – hangsúlyozta Köntös László.

Petőfi Sándor verse Novotni László teológushallgató tolmácsolásában hangzott el. A megnyitó azért is jeles alkalom volt, mert 174 év után ismét munkába állt az a présgép, melyen 1848-ban is dolgoztak a Pápai Református Kollégium Főiskolai Nyomdájának munkatársai. A rendezvényen jelen volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, akinek része volt abban, hogy az egykor Pápáról Veszprémbe került nyomdagép ismét visszakerült a református egyházhoz. Ő is elkészítette a saját nyomtatású Nemzeti dalt. A Teológiai Szakkönyvtár olvasótermében felállított présgéphez érdekes nyomdatörténeti kiállítás is kapcsolódik. A könyvtár a téma feldolgozásához  múzeumpedagógiai foglalkozást is kínál az érdeklődőknek.

Óvodai és iskola csoportok március 18-ig előzetes bejelentkezés után ingyenes látogathatják a kiállítást. Emellett a nemzeti ünnepen, március 15-én délelőtt minden látogató számára díjmentes a tárlat megtekintése és az eredeti présgépen való nyomtatás is.

DSC_0210 DSC_9793 

DSC_9791 – helyreállítva DSC_0275 DSC_0264 DSC_0239 DSC_0294 DSC_0213

DSC_0230