"A mi Petőfink" című könyv bemutatója


A Pápai Református Kollégium egykori diákja tagadhatatlanul közénk, pápaiak közé tartozik. Petőfi Sándor itt járt iskolába, itt ragyogott fel szerencsecsillaga, Tarczy professzor felismerte benne a tálentumot és írásra biztatta, barátokat szerzett az egyébként mogorva fiatalember, s nem mellékesen Pápán lett Petrovicsból Petőfi. Örökké bolyongó lelke kicsit megnyugvásra talált ebben az iskolában, s megmutatkozott a tehetsége, mely máig élteti alakját és kortalanná, időszerűvé teszi. Tehát találó a kötet címe, A mi Petőfink, melyet Mezei Zsolt szerkesztett, és a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek gondozásában jelent meg.

 

A kötet bemutatójának a gyűjteményi könyvtár adott otthont. A megjelenteket Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte, hogy a Petőfihez köthető relikviákat a gyűjteményben őrzik, s a bicentenárium kapcsán készült el a látványos, interaktív kiállítás a könyvtár folyosóján, a levéltár munkatársai konferenciát szerveztek a téma kapcsán, s ez a könyv a megemlékezés-sorozat harmadik eleme.

DSC_5923

A kötet dr. Hauber Károly, a Türr István Gimnázium tanára mutatta be. Mint mondta, minden benne van, ami Pápa és Petőfi kapcsolatát illeti, benne vannak a versek, prózai szövegek, tanulmányok, versek jobb megértését segítő támpontok. - Hiánypótló mű, nagyszerű, hogy megjelent, s már nagyon várom, hogy jövőre egy hasonló kötet szülessen Jókai Mór kapcsán - mondta.

- A kötet segítheti a fiatalok számára is a városhoz való kötődést, hisz ha büszkék vagyunk Petőfire, akkor még inkább pápainak érezzük magunkat és tudjuk azt, hogy mit jelent magyarnak lenni. Petőfi esetében a legfontosabb identitás a hazához való kötődés volt - tette hozzá.

DSC_5945

Mezei Zsolt elmondta, hogy ennek a könyvnek a gondolata régóta érlelődött benne, hogy jó lenne összegyűjteni mindazokat az írásokat, amik Petőfitől származnak és Pápához bármely módon kötődnek. - A könyv három fő részből áll. Az első részben Petőfi Pápán írt vagy ide köthető versei kaptak helyet, a második részben a prózai írásai szerepelnek, a harmadik, legterjedelmesebb rész pedig tanulmánygyűjtemény, 1896-2001 között születtek ezek, s valamely módon foglalkoznak a Pápán született Petőfi-versekkel - mondta a könyv szerkesztője.

DSC_5929

A könyvbemutatón közreműködött a türrös Schuszter Dóra és a refis Móricz Hetény. A rendezvényt követően Mezei Zsolt dedikálta a kötetet az érdeklődőknek.

DSC_5950

(Horváth Andrea gyűjteményi tudósító)