A leghíresebb exrefis


A leghíresebb exrefis

Veress Zsuzsa, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanára tartott előadást a Petőfi200 jegyében.

A leghíresebb exrefis
Veress Zsuzsa, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanára tartott előadást a Petőfi200 jegyében. A Refi népszerű tanáregyénisége a Jókai Kör felkérésére a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtárában beszélt a kollégium leghíresebb öregdiákjáról. A könyvtár nagyterme zsúfolásig megtelt, a diákok és felnőttek körében is népszerű volt az alkalom – ez volt az a rendezvény, ahol „még a csilláron is lógtak”.
Veress Zsuzsa a tőle megszokott élvezetes, könnyed stílusban mesélt, az előadás végére tényleg azt érezhette a közönség, hogy Petőfi köztünk lépdel. A tanárnő beszélt a késő reformkori, mintegy 12 ezer lakosú Pápáról, mely akkoriban méltán kiérdemelte a Dunántúl Athénja elnevezést, hisz az ország legműveltebb városai közé tartozott színvonalas iskoláival, kaszinójával, neves professzoraival.
Ide érkezik 1841-ben a 16 éves Jókai Mór s a 18 éves Petőfi Sándor. Előbbi még festőnek, utóbbi színésznek készül, a rokon Orlai Petrich Soma festőművész pedig írónak, ám irodalmi műveikkel is jeleskednek a Képzőtársaság ülésein.
Veress Zsuzsa kérdésére, miszerint hol született Petőfi, sokan tudták a választ, hogy Pápán, hisz valóban: előtte még Petrovics Sándorként járta a világot. Az is kiderült, hogy termékeny időszak volt számára a pápai, az összes költeményt tartalmazó kötetben 24 itt született vers található. Ahogy a tanárnő fogalmazott, Petőfi a romantika „címerállata” volt: egyesített e magában az irodalmi stílusjegyeket.
Gyakran volt szerelmes, minden héten megtalálta az igazit, határtalan szabadságvágya változatos csínyekre sarkallta. Tisztában volt tehetségével, nem is próbálta véka alá rejteni egyéniségét, a pápai kollégium diákjai „csodálták, ám nem szerették”.
Veress Zsuzsa szerint Petőfi Sándor közel áll a mai fiatalokhoz is, a kamaszoknak elég beszélni a lázadó ifjúról, s máris rokon lélekként kezelik. De valahogy mindenki így volt ezzel az előadás végére, a leghíresebb exrefis barátjaként tért haza a hallgatóság.

Horváth Andrea (gyűjteményi tudósító)

 

 

 

Still0127_00000

 

 

Still0127_00007 Still0127_00004 Still0127_00002 Still0127_00003